İŞTE FETHİYE'NİN VAZGEÇİLMEZ KÖYÜ KAYA-HAYALET KÖY

İŞTE FETHİYE'NİN VAZGEÇİLMEZ KÖYÜ KAYA-HAYALET KÖY

İŞTE FETHİYE'NİN VAZGEÇİLMEZ KÖYÜ KAYA-HAYALET KÖY

FETHİYE KAYAKÖY'ÜN VAZGEÇİLMEZ HİKÂYESİ

Terkedilmişliğin verdiği hüzün, boynunu büker bu köyün. Dillere dolanmış Hayalet Köy olarak bilinen, Fethiye Kayaköy'ün hüzünlü hikâyesi..

Kayaköy, Muğla'nın Fethiye ilçesine bağlı tanınmış bir mahallesidir. , Fethiye ilçe merkezine 8 km uzaklıkta, terk edilmiş taş evleriyle hayalet bir köyü andırıyor. Anadolu’da geçmişin en önemli tanıklarından Kayaköy Aile kökenleriyle birlikte eski bir Kayaköylü Gazeteci Yazar Işık Taban, Kayaköyde  insanların birbirlerine olan saygı ve sevgisini bire bir yaşadığını söylerdi hep.

Kaderine terk edilmek bölgenin ruhunu unutturdu. Nereden baksanız aradan tam 98 yıllık bir süreç geçmiş.

Rumların kurduğu küçük bir köy olan Levissi Köyü, yıllar içinde gelişerek ve hatta dışarıdan göç alarak, en sonunda bir kasabaya dönüşmüştür. Hatta Karya isminde bölgenin ilk gazetesi de burada basılırmış. Bu dönemlerde, Levissi'nin refah içinde oldukça keyifli ve güzel zamanlar geçirdiği söyleniyor. 1880'li yıllarda Anadolu'nun batısında ayaklanmalar başlamış ve olayların ardından Türkler ve Rumlar arasında da sorunlar çıkmış.

Kurtuluş Savaşı kazanıldıktan hemen sonra Yunanistan ve Türkiye arasında imzalanan Mübadele Anlaşmasına göre de Hristiyan, Rum ve Türkler Yunanistan'a, Yunanistan'daki birçok Müslüman da Anadolu'ya göç etmek durumunda kalmış.

Rumlar köyü terk etmek zorunda kalıp, tekrar döneceklerini düşündükleri için eşyalarını Türklere bırakıp gitmişlerdir. Ancak bir daha Rumlar geri dönmemiş ve boşaltılan köylere ise Yunanistan'dan gelen mübadiller yerleştirilmiş fakat buradaki yaşama uyum sağlayamamışlardır. Çünkü bölge; alışılmış ortamdan biraz daha farklı gelmişti. Bu yüzden insanlar daha uygun yerlere göç ederek Kayaköy tekrardan terk edilmiştir. Tüm bu olayların ardından köy, Hayalet Köy olarak varlığına devam etmiş

Hikâyesi ile kalpleri sızlatan Hayalet Köy yani Kayaköy, günümüzde ise ziyaretçilerine kapılarını açıyor.