BATIK ŞEHİR KEKOVA'NIN ARDINDA..

BATIK ŞEHİR KEKOVA'NIN ARDINDA..

BATIK ŞEHİR KEKOVA'NIN ARDINDA..

KEKOVA BATIKŞEHİR'İ TARİHÇESİ 

Kekova, (Likya dilinde: Dolichiste) Antalya ilinin Demre ilçesi yakınlarında Kaleköy ve Üçağız açıklarındaki küçük, kayalık bir adadır. Kaynaklara çoğu kez "Kakava" diye geçmiştir. 4.5 km²'lik yüzölçümü olmakla birlikte bu adada kimse yaşamamaktadır .Demre’ye mesafesi 50 km, Kaş’a 35 km olan Kekova, yollarının biraz virajlı oluşundan ötürü dakika olarak yolunuzu uzatsa da kesinlikle görmeye değerdir. Üzerinde pansiyonlar ve kafeler bulunan adaya teknelerle ulaşım sağlanmaktadır.İtalyan işgalinden sonra adanın hangi ülkeye ait olacağı konusunda Türkiye ve İtalya arasında bir süre uzlaşılamamış, daha sonra ada 1932 yılındaki anlaşma ile Türkiye'ye bırakılmıştır.Kuzey tarafında ikinci yüzyılda depremlerle yok olan antik Dolkisthe kentinden kalma batıklara yer yer rastlanır. Kekova, Bizans döneminde yeniden kurulup gelişmiş fakat gelişmesi Arap istilaları yüzünden devam edememiştir. Kekova ve çevresi 18 Haziran 1990'da Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından sit alanı ilan edilmiştir. Tüm yüzüş ve dalışların hükûmet tarafından özel izin alınarak yapılması kararlaştırılmışsa da sonraki yıllarda bu yasak, tarihî batık olanlar haricindeki yerler için kaldırılmıştır.Hadi şimdi hep birlikte Kiralık Villa Zamanı ile Kekova Batıkşehir'i keşfedelim.

KEKOVA'YA NASIL GİDİLİR?

Öncelikle ulaşım için kullanacağınız 3 seçenek vardır bunlardan en yaygın olanı tekne ile ulaşım, araba ve dolmuş ile olmak üzeredir.Tekne ile ulaşımda Antalya’nın Kaş ya da Demre ilçelerinden tekne ile Kekova Batık Şehir turuna çıkılabiliyor. Bu durumda Üçağız köyüne ulaşmak için zaman kaybetmemiş olursunuz. Araç ile ulaşım;Antalya’nın Demre ilçesine bağlı Üçağız köyüne ulaşmanız gerekiyor. Buradan katılacağınız tekne turları ile adaya ulaşabilirsiniz. Biz aracımız ile Üçağız köyüne ulaştık. Kaş’a yaklaşık 30km uzaklıkta ve yol da oldukça dar ve virajlı. Akşam yolculuk yaparsanız dikkatli olmakta fayda var.Dolmuş ile ulaşım; Özel aracınız yok ise Kaş ve Demre’den bineceğiniz dolmuşlar ile Üçağız köyüne gelerek buradan tekne turuna katılabilirsiniz.

TEKNE TURU HAKKINDA MERAK EDİLENLER?

Tekne turu nasıl ayarlanır ?

Tekne turuna çıkmak için ideal nokta Üçağız köyü. Sabah 11:00’de tekneler hareket ediyor. İnternetten küçük bir araştırma yaptığınızda yazılan yorumlara göre tekne seçebilirsiniz. Ya da sabah erken saatlerde gelip, tekneleri görüp, gezerek de tekne turunu satın alabilirsiniz. Teknelerde müzik çalmıyorlar, yani kafanızı dinleyip, etrafın güzelliğinde huzur doluyorsunuz. Üç kez yüzme molası ve öğle yemeği molası veriliyor gezi boyunca.

Tekne Turunda yemekler nasıldı?

Yemekler açıkçası teknenin işletmecisine göre değişiyor.  yazılanlara şöyle bir göz attığımda bazı teknelerde mangal yakıyorlar bazıları da direk ocakta pişirip veriyorlar diye yazılmış. Benim için pek bir farkı yok açıkçası yemeklerin nerede piştiğinin. Eğer mangalda balık ya da tavuk istiyorum diyorsanız biletinizi almadan mutlaka sorun. Yemekte bulgur pilavı, salata, tavuk, barbunya, yoğurtlu makarna, musakka vardı. Birde akşam üstü karpuz ikramları oluyor.

KEKOVA'DA GEZİLECEK YERLER 

Köyde Likya dönemine ait kalıntılar bulunuyor ve aynı zamanda hala yerleşim yeri olarak da kullanılıyor. Genellikle tekne turuna buradan başlanıyor. Ben tekne turuna çıkamayacağım ama taa buralara kadar gelmişken ucundan kıyısından bir şeyler göreyim derseniz doğru noktadasınız. Üçağız köyüne karayolu ile ulaşım olduğu için, köyü gezebilir, konaklama yapabilir ve deniz kenarında yer alan restoranlarda yemek yiyebilirsiniz. Sakin ve huzur dolu bir kaç gün yaşamak isterseniz burayı tercih edin.

KALEKÖY-SİMENA ANTİK KENTİ 

Sit alanı olarak korunmakta olan köye sadece deniz yolu ile ulaşım sağlanabiliyor. Likya Uygarlığı tarafından yerleşim yeri olarak kullanılan köyün tepe noktasında bölgeye hakim bir kale yer alıyor.Tekneden inip kaleye çıkmak için köyün ara sokaklarına doğru ilerliyoruz. Köy halkı tarafından işletilen pansiyonlar, kafeler, hediyelik eşya dükkanları arasından çıkarak kaleye ulaşıyoruz. Kaleye müze kart ile giriş yapabiliyorsunuz. Kalenin hemen arkasında doğru yürüdüğünüzde, etkileyici büyüklükteki kaya mezarlarının arasından geçip muhteşem bir doğa manzarası ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Kekova gezi rehberi yazımı okuyorsanız buralara doğru yolunuz kesin düşecektir demek. Sakın bu köyü es geçmeyin ve adım adım köyün sokaklarını keşfedin.Kaleköy‘e büyük katkılar sağlayan Rahmi Koç’un köyün sırtlarında muhteşem bir manzaraya sahip evi daha doğrusu bir villası bulunmakta.Adanın olmazsa olmaz ev yapımı dondurmalardan yiyebilir, teyzelerin, ninelerin yaptığı oyalı deniz elbiselerinden hatıra olarak alabilirsiniz.

KEKOVA ADASI - BATIK ŞEHİR

Likya Uygarlığına ait kalıntıları uzaktan da olsa en iyi şekilde gözlemleyebileceğiniz nokta burası. Teknelerin Batık Şehir’de demirlemesine izin verilmiyor. Yavaş yavaş yaklaşık 5-10dk kadarlık bir süre içerisinde buradan geçiyorlar artık sizde fotoğraf video ne çekebilirseniz .Yaşanan deprem sonucunda şehrin bir bölümü sular altında kalmış. Bindiğimiz teknenin tabanında cam bölmeler yer alıyordu Batık Şehri görmek için. Fakat net olarak çok bir şey gözlemlemek oldukça zor yani büyük bir beklentiniz olmasın baştan söyleyeyim. Teknenin güvertesinden adayı izlemek, suyun içindeki kalıntıları görmek bence daha keyifli. Bu arada ada çevresinde yüzmek, dalmak yasak. Bizi gezdiren kaptanın verdiği bilgiye göre depremin artından bölge gelen İtalyan’lar tarafından Batık Şehir’deki değerli eşyalar yağmalanmış.

KORSAN MAĞARASI

Tur teknelerinin programında yer alan, sadece teknenin burnunu mağaranın içine girdirip burası da Korsan Mağarası dedikleri bir nokta. Yüzme molası verseler bence daha keyifli bir nokta olur.

AKVARYUM KOYU

Teknelerin olmazsa olmaz duraklarından birisi. Üçağız köyüne gitmeden önce burada yaklaşık 45dk kadar yüzme molası verdik.  deniz o kadar güzel, manzara o kadar muhteşem ki… Turkuaz mavisi bir su, tertemiz bir koy daha ne olsun.